Skøn tærte med skovbærmousse og lys chokoladecremeux

En himmelsk mundfuld af denne skønne frisk tærte med skovbærmousse.

Jeg elsker tærter, specielt på grund af den lækre sprøde mørdejsbund og de uanede muligheder for fyld.

Forsøgte forleden med denne skønne tærte med skovbærmousse og chokoladecemeux på toppen, hvilket var en himmelsk mundfuld af både friskhed og sødme.

Moussen kan selvfølgelig varieres i smag efter hvad du har lyst til f.eks. hindbær, blåbær, brombær eller lign.

Det kan være en fordel at starte med chokoladecremeux’en allerede dagen før, da den helst skal stå og trække i min. 12 timer.

Mørdej
300 g. hvedemel
150 g. smør (stuetempereret)
100 g. flormelis
1 æg

Alle ingredienser hældes i en skål og æltes til en ensartet dej. Jeg benytter altid min køkkenmaskine, så går det hurtigt.
Stil mørdejen i køleskabet i ca. ½ time.

Når mørdejen er blevet kold, udrulles dejen, ca. 3-4 mm. tyk – husk at bruge lidt mel eller flormelis, så dejen ikke klistrer fast mens den rulles ud.

Læg mørdejen i en tærteform (en form med løs bund er det mest ideelle valg) – jeg synes dejen er nemmest at flytte, hvis man lige strør lidt flormelis i et meget tyndt lag over dejen og derefter ruller den op på kagerullen, så går det ikke så let i stykker.

Pres dejen godt ud i bunden og op ad siderne på tærteformen og prik huller med en gaffel i bunden. Derefter fjernes den overflødige dej fra kanterne. Jeg plejer at bruge en kniv, som jeg lader glide let hen over tærtekanten.

Blindbag tærtebunden i ovnen ved ca. 175 grader varmluft i 7-10 minutter – fjern derefter bagepapiret fra bunden og bag yderligere 5-8 minutter eller indtil mørdejen er lækker gylden.

Skovbærmousse
2 blade husblas
200 g. frosne skovbær
2 spsk. rørsukker
1 stang vanilje
Citron
2 dl. fløde

Start med et lægge husblassen i en skål med koldt vand i ca. 15 min.

Skrab vaniljekornene ud af vaniljestangen og mas det sammen med lidt sukker og blad derefter med resten af sukkeret.

Bring de frosne skovbær i kog sammen med vanilje, sukker og lidt saft fra en citron. Lad det simre i ca. 10-12 min.

Når bærrene er kogt, hældes de op i en sigte og saften sies fra i en skål, tilsæt husblas og lad det køle lidt ned.

Pisk fløden til en let skum og vend den kølede bærsaft i – put ca. ¼ af flødeskummet over i bærsaften og rør det sammen og derefter hældes bærsaften over i fløden, gerne over 3 omgange for at undgå at det gryner og rør let indtil du har en lækker ensartet masse.

Hæld moussen i den afkølede færdigbagte tærtebund. Brug evt. en sprøjtepose uden tylle for at få det jævnt.

Sæt tærten på køl i 3-4 timer indtil moussen har sat sig.

Chokoladecremeux
1½ blade husblas
200 g. lys mælkechokolade
2 dl. sødmælk
2 dl. piskefløde
1 vaniljestang
3 æggeblommer
35 g. sukker

Start med at lægge husblassen i en skål med koldt vand i ca. 15 min.

Hak mælkechokoladen fint og put den i en ren skål.

Hæld æggeblommer og sukker sammen i en skål og pisk.

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud og put det i en lille gryde sammen med mælk og fløde og varm det op til kogepunktet.

Hæld den varme mælke-/flødeblanding over æggeblommerne, mens der piskes. Hæld derefter det hele tilbage i gryden og varm op til 85 grader ved svag varme. (Brug sukkertermometer)

Når blandingen har nået de 85 grader, tilsættes husblas og rør indtil husblassen er smeltet.

Hæld det hele igennem en sigte hen over chokoladen. Lad stå og trække et par minutter.

Rør i midten med en dejskraber indtil chokoladen er smeltet og man har en ensartet masse. Dæk derefter cremen til med husholdningsfilm helt ned over chokoladeoverfladen og op ad skålens sider, så der ikke dannes kondens. Stil på køl i mindst 12 timer eller til næste dag.

Pynt tærten
Tag chokoladecremeux’en ud fra køl og rør let i den, men mas den ikke for meget så bliver den for blød.

Kom cremen i en sprøjtepose med tylle og sprøjt det ud på tærten i små fine toppe eller mønstre.

Tærten er nu klar til servering.

OBS: Hvis tærten skal stå i køleskabet i flere dage, bliver mørdejsbunden blød pga. moussen.