Lammeskanker med grov mos

Rødvinsbraiseret lammeskank eller lammekølle med kartoffel-/jordskokkemos

Der er rigtig mange som rynker på næsen når man snakker om lammekød – det smager jo af uld, siger de. Der har de taget helt fejl, det smager fantastisk og specielt når det er tilberedt på den helt rigtig måde.

Hvem elsker ikke simremad? – det er så hyggeligt at gå og nyde duften af den mad der står i gryden og simrer og bare glæde sig til at sætte tænderne i det skønne måltid, man nu er ved at tilberede.

En af de bedste simreretter jeg kender, er denne opskrift på langtidsbraiseret lammeskank eller lammekølle i rødvin – det er rent guf!

Til 4 personer skal du bruge:

4 stk. lammeskanker eller en lammekølle (der er ikke alle slagtere der har dem, så bestil i forvejen)
Smør
Salt og peber
3 stk. løg
2 fed hvidløg
2 stk. gulerødder
2 stk. persillerødder
100 g. soltørrede tomater i strimler
1 ds. Hakkede flåede tomater
3 dl. oksebouillon
1 hel flaske rødvin
Laurbærblade
Frisk timian
Fløde

Brun lammeskankene godt af i smør på en pande eller en stor tykbundet gryde – krydr med salt og peber.

Hak løg og hvidløg og svits det i en stor gryde.

Læg lammeskankene op i gryden og tilsæt så soltørrede tomater, oksebouillon, hakkede tomater, rødvin, laurbærblade og et par kviste frisk timian og lad det koge forsigtigt op.

Lad det nu stå og simre i gryden i ca. 3 – 3½ time. Kødet bliver meget mørt og slipper let benet.

Skræl gulerødder og persillerod og skær dem i tern og tilsæt det til retten når der ca. er 45 min tilbage. Man kan også tilsætte dem fra starten, men så synes jeg de bliver alt for udkogte. Jeg kan godt lide, at der stadig er lidt bid i dem når de skal hældes over retten ved servering.

TIPS: Hvis du ikke har så stor en gryde, kan du i stedet bruge en stegeso. Læg da lammeskankene ned i stegesoen og bland rødvinsblandingen i en gryde og hæld det efterfølgende over lammekødet og lad det simre i stegesoen ved 175 grader varmluft i 3-4 timer.

Sidst jeg var hos slagteren, havde han ikke lammeskanker. Derfor købte jeg i stedet en lammekølle. Hvis man køber en lammekølle, vil jeg anbefale, at den simrer i ca. 4 timer, men så er der også garanti for rigtig mørt kød.

Kartoffel-/Jordskokkemos
5-6 stk. store kartofler
4 stk. jordskokker
Smør
Mælk
Salt

Skræl kartofler og jordskokker og skær dem i mindre tern og kog dem indtil de er møre.

Hæld vandet fra og mos kartofler/jordskokker med dejkrogene på en elpisker. Tilsæt smør, mælk og salt indtil du har den rette konsistens og smag.

Sovsen
Når retten har simret færdig, tages lammeskankerne / lammekøllen op på et fad og stilles lunt i ovnen.

Hæld nu rødvinssovsen igennem en si, så du får sorteret grøntsager fra – husk at gem det!

Hæld den siede rødvinssovs i en lille gryde og kog op – tilsæt lidt fløde og jævn det med maizena. Smag evt. til med balsamico, sukker, krydderier indtil du synes sovsen smager dig.

Server retten på en tallerken med kartoffel-/jordskokkemos. Læg et par skefulde af den kogte grøntsagsblanding udover mosen og oven på det, en lammeskank eller et stykke af lammekøllen.
Slut af med at hælde sovs over retten.

Velbekomme!