Nytårsdessert – Chokolade/Karameltærte

Har du ikke allerede fundet ud af hvad din nytårsdessert skal være, så har jeg et hurtigt bud her på kanten af 2019. Det er en rigtig chokolade-karamel bombe!

For snart 4 år siden, var jeg inviteret til casting på “Den Store Bagedyst” (jeg gik ikke videre) 😉 Til castingen skulle man have en eller anden kage med, og jeg havde lavet en fin karamel-chokoladetærte.

Siden dengang, har opskriften bare været gemt væk, men for et par dage siden fandt jeg den frem og tænkte, at den med nogle få opdateringer, kunne bruges til nytårsdessert.

Tærten består af lækker kakaomørdej, med blød karamel og lidt pekannødder i bunden og toppet med en chokolade-baileys ganache. Derefter er den pyntet af med chokoladelåg og karameltoppe og så lige lidt guldstøv, for at give den et ekstra touch af nytår!

Tærten vil blive endnu bedre, hvis den serveres med en kugle vaniljeis og nogle friske bær til.

Den kan med fordel laves dagen før, specielt fordi der er flere trin i processen hvor der er lidt ventetid, så selvom det er en nem opskrift, tager den lidt tid at lave.

Denne opskrift er til 6 små tærter – eller én stor.

Tærtebund

200 g. Hvedemel 
100 g. Stuetempereret smør 
85 g. Flormelis 
4 tsk. usødet kakao
1 Stort æg 

Ælt alle ingredienserne sammen til en ensartet dej. Stil dejen på køl i en halv time inden udrulning. 

Rul dejen relativt tyndt ud (ca. 3 mm). Læg forsigtigt den udrullede dej ned i tærteformen og tryk forsigtigt dejen fast i sider og bund. Skær forsigtigt den overskydende mørdej af kanten. 

Tærtedejen bages i ca. 20 min. ved 185 grader (alm. ovn).

Jeg plejer at blindbage mine tærter, så bunden ikke buler opad. Det gør man ved at klippe et stykke bagepapir som passer i størrelsen og lægger den ovenpå tærtedejen nede i formen og fylder eksempelvis tørrede kikærter el. bagekugler ovenpå og bager tærtedejen i ca. 10 min. Derefter fjerner jeg bagepapiret med de tørrede kikærter/bagekugler og bager tærtedejen færdig de næste 10 min.

Afkøl tærtedejen.

Karamel

150 g. Sukker
40 g. Smør
1,25 dl. piskefløde
50 g. Grofthakkede pekannødder – eller hasselnødder eller mandler.

Fordel de grofthakkede nødder på de afkølede tærtebunde.

Kom sukkeret i en gryde og lad det smelte ved middelhøj varme. Rør helst ikke i sukkeret, men ryst evt. gryden lidt, så alt sukkeret fordeles og smeltes – pas på det ikke brænder på.

Når alt sukkeret er smeltet og er gyldenbrunt, tilsættes smørret. Rør det godt sammen med sukkeret, indtil alt smørret er helt smeltet.

Tilsæt piskefløden lidt af gangen og rør det sammen.

Lad karamellen stå og simre i gryden indtil det tykner og bliver mere gyldent (ca. 5 minutter). Hold øje med at det ikke brænder på.

Tag gryden af varmen og fordel karamellen henover de hakkede pekannødder i de afkølede tærtebunde – ca. et lag på ½ cm.

Sæt tærterne på køl i min. 2 timer før du går videre til næste trin.

Chokoladeganache med Baileys

100 g. Mørk chokolade
1 dl. Piskefløde
0,5 dl. Baileys

Hak chokoladen og kom den i en skål.

Kom piskefløde og baileys i en gryde og varm det op til kogepunktet.

Hæld den varme fløde over den hakkede chokolade. Lad det stå ca. 1 minut.

Rør i chokoladen indtil du har en glat og ensartet chokoladeganache.

Hæld ganachen over den afkølede karamel i tærterne og fyld op til kanten af tærten.

Stil tærterne på køl i min. 3 timer eller til næste dag.

Pynt

1 ds. Kondenseret mælk

For at få den lækreste karamel, sættes dåsen med kondenseret mælk i en gryde og dækkes til med vand. Lad det småkoge i 3-4 timer og afkøl derefter dåsen før den åbnes. Husk, at holde øje med at dåsen er dækket med vand hele tiden og hæld evt. mere i gryden efter et stykke tid.

Fyld karamellen i en sprøjtepose med stjernetylle, og sprøjt små toppe rundt langs kanten på tærten.

100 g. Mørk Chokolade

I midten har jeg lagt et lille chokoladelåg, som jeg har pyntet med guldstøv for at gøre det lidt festligt.

Server med vaniljeis og friske bær!

Rigtig godt nytår!

5 Kommentarer

  • Sus Bjerregaard 29. december 2021 at 10:53 pm

    Hvordan laver du de flotte chokolade låg til de små karamel tærter?

    Reply
  • Christina 29. december 2021 at 10:56 pm

    Hvad størrelse form har du brugt??

    Reply
    • Fru Østergaard 30. december 2021 at 12:40 pm

      Hej Christina
      Mine forme er 10 cm. i diameter.

      Reply
  • Christina 30. december 2021 at 1:52 pm

    Tak for svar Men hvordan laver du de flotte chokolade låg? Er i gang med at lave tærter til i morgen aften

    Reply
    • Christina 31. december 2021 at 2:19 pm

      Lykkes det dig? Jeg står med samme spørgsmål

      Reply

Skriv en kommentar