Nytårsdessert – Chokolade/Karameltærte

Har du ikke allerede fundet ud af hvad din nytårsdessert skal være, så har jeg et hurtigt bud her på kanten af 2019.

For snart 4 år siden, var jeg inviteret til casting på “Den Store Bagedyst” (jeg gik ikke videre) 😉 Til castingen skulle man have en eller anden kage med, og jeg havde lavet en fin karamel-chokoladetærte.

Siden dengang, har opskriften bare været gemt væk, men for et par dage siden fandt jeg den frem og tænkte, at den med nogle få opdateringer, kunne bruges til nytårsdessert.

Tærten består af lækker kakaomørdej, med blød karamel og lidt pekannødder i bunden og toppet med en chokolade-baileys ganache. Derefter er den pyntet af med chokoladelåg og karameltoppe og så lige lidt guldstøv, for at give den et ekstra touch af nytår!

Tærten vil blive endnu bedre, hvis den serveres med en kugle vaniljeis og nogle friske bær til.

Den kan med fordel laves dagen før, specielt fordi der er flere trin i processen hvor der er lidt ventetid, så selvom det er en nem opskrift, tager den lidt tid at lave.

Denne opskrift er til 6 små tærter – eller én stor.

Tærtebund

200 g. Hvedemel 
100 g. Stuetempereret smør 
85 g. Flormelis 
4 tsk. usødet kakao
1 Stort æg 

Ælt alle ingredienserne sammen til en ensartet dej. Stil dejen på køl i en halv time inden udrulning. 

Rul dejen relativt tyndt ud (ca. 3 mm). Læg forsigtigt den udrullede dej ned i tærteformen og tryk forsigtigt dejen fast i sider og bund. Skær forsigtigt den overskydende mørdej af kanten. 

Tærtedejen bages i ca. 20 min. ved 185 grader (alm. ovn).

Jeg plejer at blindbage mine tærter, så bunden ikke buler opad. Det gør man ved at klippe et stykke bagepapir som passer i størrelsen og lægger den ovenpå tærtedejen nede i formen og fylder eksempelvis tørrede kikærter el. bagekugler ovenpå og bager tærtedejen i ca. 10 min. Derefter fjerner jeg bagepapiret med de tørrede kikærter/bagekugler og bager tærtedejen færdig de næste 10 min.

Afkøl tærtedejen.

Karamel

125 g. Rørsukker
2 spsk. Lys sirup
1 dl. piskefløde
50 g. Grofthakkede pekannødder – eller hasselnødder eller mandler.

Fordel de grofthakkede nødder på de afkølede tærtebunde.

Sukker, sirup og piskefløde kommes i en gryde og koges op.

Lad det stå og simre i ca. 20 min. – rør i det engang imellem. Efter ca. 20 min. begynder karamellen at tykne lidt.

Tag karamellen af varmen og fordel det i de afkølede tærtebunde – ca. et lag på en ½ cm.

Sæt tærterne på køl i min. 2 timer før du går videre til næste trin.

Chokoladeganache med Baileys

100 g. Mørk chokolade
1 dl. Piskefløde
0,5 dl. Baileys

Hak chokoladen og kom den i en skål.

Kom piskefløde og baileys i en gryde og varm det op til kogepunktet.

Hæld den varme fløde over den hakkede chokolade. Lad det stå ca. 1 minut.

Rør i chokoladen indtil det er en glat og ensartet chokoladeganache.

Hæld ganachen over den afkølede karamel i tærterne og fyld op til kanten af tærten.

Stil tærterne på køl i min. 3 timer eller til næste dag.

Pynt

1 ds. Kondenseret mælk

For at få den lækreste karamel, sættes dåsen med kondenseret mælk i en gryde og dækkes til med vand. Lad det småkoge i 3-4 timer og afkøl derefter dåsen før den åbnes.

Fyld karamellen i en sprøjtepose og sprøjt små toppe rundt langs kanten på tærten.

100 g. Mørk Chokolade

I midten har jeg lagt et lille chokoladelåg, som jeg har pyntet med guldstøv for at gøre det lidt festligt.

Server med vaniljeis og friske bær!

Rigtig godt nytår!

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar