Skønne Macarons

Jeg synes, at den lille franske macaron er sådan en elegant kage, men det er en kæmpe udfordring af bage dem.

Jeg har stadig ikke helt knækket koden, når det handler om at bage franske macarons. Det er en videnskab at få dem bagt rigtig fint, så de løfter sig og får den såkaldte ”fod” som en rigtig macaron skal have.

Det kan sagtens ske, at de slet ikke løfter sig når de kommer i ovnen og bare bliver små kedelige klatter eller også kan der ske det, at de løfter sig så meget, at det bliver til små vulkaner som sprækker.

Jeg har efterhånden forsøgt mig med rigtig mange opskrifter, både dem hvor sukkeret kommer direkte i æggehviderne og dem hvor sukkeret skal smeltes først.

Den opskrift som fungerer bedst for mig, er følgende:

Macarons – ca. 20 stk.
80 g. mandelmel
110 g. flormelis
2 æggehvider
50 g. almindelig sukker
evt. pastafarve

Du starter med at piske æggehviderne stive imens du tilsætter sukkeret lidt ad gangen – pisk indtil hviden er stiv og danner små toppe når du trækker piskeriset op.

Jeg plejer at blende mandelmelet, da der godt kan være nogle store stykker deri og det skal gerne være så fint som muligt.

Derefter blandes det ekstra blendede mandelmel og flormelis – sigt det igennem en finmasket sigte. Hvis der stadig er store mandelstykker tilbage i sigten, hældes de fra.

Bland de tørre ingredienser med æggehviderne – lidt ad gangen og vend så det hele godt sammen med en dejskraber. Tilsæt pastafarve.

Selvom man lige har pisket en masse luft i æggehviderne, er det er vigtigt, at man får slået luften ud af dejen igen, da dejen skal have en let flydende konsistens. Når du løfter dejskraberen op af skålen, skal dejen lige så stille løbe af i en lang bane.

Fyld nu dejen i en sprøjtepose og sprøjt kagerne ud på en bageplade med bagepapir. Lav klatterne i en størrelse på ca. 3 cm. – lav god mellemrum, da de flyder lidt ud.

Lad nu kagerne stå på bagepladen i 45 – 60 minutter så de tørrer på overfladen. Pas på at de ikke står et fugtigt sted eller i meget træk.

Bag nu dine macarons ved ca. 130 grader i 13-15 minutter og gerne med ovndøren lidt på klem – der afhænger dog meget af den ovn du har, min ovn bager meget hårdt og jeg skal hele tiden holde øje med dem. De bliver let brændte på overfladen.

Når du tager kagerne ud af ovnen, er de færdigbagte hvis du let kan løfte dem af bagepladen uden at de hænger i.

Fyld
Der er mange muligheder for fyld til dine macarons.

Denne gang brugte jeg i det ene hold, ganske almindelig karamel, altså det man får når man har kogt en dåse kondenseret mælk i 3 timer.

I de andre macarons brugte jeg hvid chokolade trøffel:

100 g. hvid chokolade
1 dl. piskefløde
lidt honning
20 g. stuetempereret smør
eks. 2 tsk. hindbærpulver
Pastafarve

Kom honning og piskefløde i en lille gryde og kog op ved svag varme. Hæld derefter den hvide chokolade i og tilsæt smørret. Rør rundt indtil smørret er smeltet.

Tilsæt evt. hindbærpulver (kan sagtens undværes) og pastafarven og rør indtil det er en glat dej. Dog klumpede mit hindbærpulver, så jeg blendede det en smule med stavblenderen – hold den nede i gryden, så der ikke kommer alt for mange bobler.

Sæt cremen på køl i nogle timer indtil den en kold og fast.

Put cremen i en sprøjtepose og sprøjt det imellem dine macarons. Sæt kagerne på køl.

Faktisk synes jeg, at macarons er allerbedst dagen efter.

 

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar