Helt ærligt, så har jeg aldrig været specielt vild med kager med citrussmag. Men da jeg en dag stod med noget overskydende mørdej, tænkte jeg, at nu skal det alligevel prøves – altså, at bage en kage med citron!
Mit valgt faldt på Citrontærte med marengslåg – og hold da op, den smagte MUMS!
Jeg havde inviteret gæster, som også var helt enige om at det var et hit.
I stedet for at bage en stor tærte, valgte jeg at lave små minitærter – de blev så fine.
Citrontærte – en stor eller 6 små
Mørdej
200 g. hvedemel
100 g. smør (stuetempereret)
70 g. flormelis
1 æg
Alle ingredienser hældes i en skål og æltes til en ensartet dej. Jeg benytter altid min køkkenmaskine, så går det hurtigt og jeg skal ikke have fingrene i dejen.
Stil mørdejen i køleskabet i ca. ½ time.
Når mørdejen er blevet kold, udrulles dejen, ca. 3-4 mm. tyk – husk at bruge lidt mel eller flormelis, så dejen ikke klistrer fast mens den rulles ud.
Læg mørdejen i en tærteform (en form med løs bund er det mest ideelle valg) – jeg synes dejen er nemmest at flytte, hvis man lige strør lidt flormelis i et meget tyndt lag over dejen og derefter ruller den op på kagerullen, så går det ikke så let i stykker.
Hvis det er små tærter man bage, så udstik mørdejen i den størrelse dine små forme er og fyld mørdejen i formene.
Pres dejen godt ud i bunden og op ad siderne på tærteformen og prik huller med en gaffel i bunden. Derefter fjernes den overflødige dej fra kanterne. Jeg plejer at bruge en kniv, som jeg lader glide let hen over tærteformens kant.
Blindbag tærtebunden i ovnen ved ca. 175 grader varmluft i 7-10 minutter – fjern derefter bagepapiret fra bunden og bag yderligere 5-8 minutter eller indtil mørdejen er lækker gylden.
Lidt mindre tid, hvis det er de små forme – hold øje med dem i ovnen!
Citroncreme
Skal af en usprøjtet citron
½ dl. citronsaft
2 spsk. hvedemel
125 g. flormelis
1 dl. sødmælk
3 hele æg
3 æggeblommer
50 g. smør
Riv skallen på 1 citron, pres saften ud af begge citroner og bland det med mel, flormelis, sødmælk, æg og æggeblommer i en lille gryde.
Det hele koges godt igennem mens der piskes godt. Derefter kommes smørret i cremen og der piskes igen til det bliver en tyk og ensartet masse.
Lad det køle lidt og fordel derefter citroncremen på de bagte tærtebunde.
Sæt nu tærterne på køl i mindst 1 time.
Marengs
3 æggehvider
125 g. sukker
1 spsk. friskpresset citron
Pisk æggehviderne til let skum og tilsæt derefter sukkeret og citron og pisk indtil hviderne er helt stive – ca. 4-5 minutter.
Kom marengsen i en sprøjtepose med stjernetylle og sprøjt det på tærterne/tærten.
Stil ovnen på ca. 225 – 250 grader og bag tærterne i 5-10 minutter. Marengsen skal kun lige tage farve og blive gyldenbrun, så hold øje med dem.