Sommeren nærmer sig og nu varer det ikke længe før butikkerne er fyldt med lækre danske jordbær.
Det skønne røde bær, kan heldigvis bruges i mange retter og bagværk.
Et godt bud, kan være at bruge jordbær som fyld i en lækker sommer-marengsroulade med mascarponecreme og mørk chokolade.
Jordbærrene kan sagtens byttes ud med andre bær, eks. hindbær eller blåbær.
Rouladen bliver ret stor når den er rullet sammen og der er kage nok til 10 – 12 personer.
Denne roulade er super nem at lave, men bør bages samme dag som den skal serveres, ellers synes jeg at marengsen bliver lidt blød og kedelig.
Men det er klart et hit på kaffebordet.
Du skal bruge følgende:
Mascarponecreme med jordbærsmag
Denne mascarponecreme er pisket sammen med lidt jordbærsaft for at give mere smag af jordbær, men rouladen bliver også super god, bare med en lækker vanilje-mascarponecreme uden saft.
Jordbærsaft (kan udelades):
½ pose frosne jordbær
2 spsk. sukker
3 spsk. vand
Start med at hælde de frosne jordbær, sukker og vand i en gryde og lad det småsimre i ca. 7-8 minutter.
Hæld de udkogte bær over i en si og lad jordbærsaften løbe fra og ned i en skål – resten af jordbærmassen skal du IKKE bruge.
Stil saften på køl indtil det er helt koldt.
Mascarponecreme:
200 g. mascarpone
3 spsk. flormelis
4 dl. piskefløde
½ vaniljestang eller 2 tsk. vaniljesukker
Når marengsbunden er bagt og mens den køler af, kan du tilberede mascarponecremen.
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud og mas dem sammen med lidt af flormelisen, så vaniljekornene bliver skilt ad.
Kom mascarpone, flormelis, vanilje og piskefløde i en skål og pisk til en lækker creme – hvis du har lavet jordbærsaft tilsættes den kolde saft i en tynd stråle, mens der piskes (ca. 1-1½ dl.)
Pisk indtil du har en lækker fast creme.
Fyld
15-20 stk. friske jordbær
25 g. hakket mørk chokolade
Skyl og rens jordbærrene, sørg for de ikke er for våde. Skær dem i mindre stykker.
Hak chokoladen.
Marengsbund
6 æggehvider
3,5 dl. sukker (gerne Bagesukker)
1 tsk. eddike
En håndfuld nødde- eller mandelflager
Kom æggehvider og sukker i en skål og pisk indtil det skummer. Kom eddike heri og pisk æggemassen til en stiv marengs. Man skal kunne lave små toppe i marengsen, når man løfter piskeriset op.
Spred marengsmassen ud på en bradepande med bagepapir. Det skal fylde 30 x 40 cm, sådan cirka.
Drys med løs hånd, nøddeflagerne ud over marengsmassen.
Bag bunden midt i ovnen i ved 175 grader i ca. 25 minutter, eller indtil overfladen er let gylden.
Tag bunden ud af ovnen og læg et bagepapir ovenpå den bagte bund. Vend rundt, så oversiden vender nedad.
Fugt et viskestykke med vand og læg det over bagepapiret på den side der nu vender op og lad marengsbunden afkøle helt.
Det våde viskestykke er nødvendigt for at bunden bliver ved med at være blød når den skal rulles sammen.
Færdiggør rouladen
Fjern det fugtige viskestykke og træk forsigtigt bagepapiret af marengsbunden.
Fordel den færdige mascarponecreme over hele bunden og fordel derefter jordbær og hakket mørk chokolade ovenpå cremen.
Rul rouladen sammen. Placer rouladen med lukningen nedad på et fad og opbevar kagen køligt indtil den skal serveres!
Pynt evt. den sammenrullede roulade flødeskum, jordbær, spiselige blomster m.v.
Hvor langtid før kan man samle rouladen?
Mvh Birgitte thomsen