Da min mor forleden fyldte 70 år, havde jeg lovet at lave en lækker fødselsdagslagkage til alle hendes gæster. Nu er vi jo midt på sommeren, så jeg syntes det skulle være en let og sommerlig kage.
Derfor blev det til en skøn frisk lagkage med en nøddebund samt to almindelige lagkagebunde – fyldet var hvid chokolade-/hyldeblomstmousse samt jordbærkompot og jordbærmousse og på toppen var der et tyndt lag vaniljemousse, for at få den flotte lyse overflade.
Kagen skulle række til 40 personer, som dog havde fået en lækker frokost inden. Jeg valgte at lave en stor kage på 28 x 40 cm og ca. 7 cm høj.
Jeg havde planlagt at lave en marmoreret marcipankant, hvilket var første gang jeg skulle prøve det. Måske lidt modigt, og den blev heller ikke helt perfekt, men nu kender jeg da fremgangsmåden til næste gang 😊
Kagen blev pyntet med forskelligt pynt, men det er jo helt op til en selv, hvilket udseende kagen skal have.
Lagkage – 35-40 pers.
Hvide lagkagebunde – Dette er opskriften til 1 lagkagebund (30 x 40 cm)
4 æg
120 g. sukker
1 vaniljestang
85 g. hvedemel
70 g. Kartoffelmel
1½ tsk. bagepulver
Denne opskrift skal laves 2 gange.
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud og mas det sammen med lidt af sukkeret.
Pisk æg, vanilje og sukker til en luftig masse.
Tilsæt mel, kartoffelmel og bagepulver og rør det sammen til en ensartet masse.
Hæld massen ud på en bradepande med bagepapir og bag bunden midt i ovnen ved 200 grader i ca. 12-15 minutter eller indtil den er let gylden.
Nøddebund
Denne nøddebund er en sikker vinder hver gang!
125 g. hasselnødder
125 g. valnødder
100 g. mandler
7 æggehvider
250 g. rørsukker
3 spsk. mel
Nødderne ristes hurtigt på panden og blendes bagefter.
Æggehviderne piskes med sukker indtil det er stift. Derefter blandes de piskede hvider med nøddeblandingen og melet tilsættes.
Dejen fordeles på en bageplade med bagepapir ca. 29 x 40 cm. – bag den ved 200 grader i ca. 15-17 minutter i varmluftovn. Hold øje med den, så den ikke bliver brændt.
Skær evt. din nøddebund til og læg den nederst i en justerbar kageform, som er foret med kageplast. Jeg brugte 10 cm højt kageplast.
Hvid chokolade-/hyldeblomstmousse
250 g. hvid chokolade
6 blade husblas
3 dl. Konc. Hyldeblomstsaft
Saften fra en lime
7 dl. piskefløde
Læg husblas i koldt vand i min. 10 min.
Hak den hvide chokolade fint.
Varm hyldeblomstsaften op i en gryde og tag den af varmen lige før den koger. Lad husblassen smelte heri.
Hæld halvdelen af den varme saft over den hvide chokolade, lad det stå et par minutter og rør godt.
Hæld så den resterende hyldeblomstsaft over, og rør til en glat creme. Tilsæt Limesaft og rør det godt sammen og lad det afkøle til ca. 38 grader.
Pisk fløden til en let skum. Tag nogle skefulde flødeskum og put det i hvid chokolade-/hyldeblomstmassen og rør det sammen, så masse får cirka samme temperatur som flødeskummet. Vend nu hvid chokolade-/hyldeblomstmassen stille og roligt sammen med resten af flødeskummet og rør det forsigtigt til en ensartet masse.
Massen hældes over nøddebunden og sluttes af med et låg af en almindelig lagkagebund og stilles på køl.
Jordbærkompot
To bakker friske jordbær
1 vaniljestang
100 g. sukker
Saften fra to lime
6-7 peberkorn
Rens og skær jordbærrene i små stykker og kom dem op i en gryde.
Tilsæt vaniljekornene, sukker, limesaft samt vaniljestangen og peberkorn (de fremhæver smagen fra jordbærrene, men husk at fjerne dem efter kogning) .
Bring jordbærrene i kog og lad det simre i 5-6 minutter.
Hæld jordbærrene i en sigte og lad jordbærsaften dryppe ned i en skål.
Fjern peberkorn og vaniljestang og lad jordbærkompotten køle lidt af.
Den afkølede jordbærkompot fordeles over hele lagkagebunden. (den bund der ligger ovenpå Hvid chokolade-/hyldeblomsmoussen)
Jordbærmousse
Saften fra de kogte jordbær til jordbærkompotten
7 blade husblas
2 dl. Yoghurt natural
5 dl. piskefløde
Udblød husblassen i koldt vand i min. 10 minutter.
Vrid husblassen og udblød den i den varme jordbærsaft, som du lige har hældt fra jordbærkompotten – lad det køle ned til ca. 38 grader. Tilsæt yoghurten lidt ad gangen og rør det godt sammen med jordbærsaften, indtil det er godt nedkølet.
Pisk fløden til en let skum og vend jordbærmassen i flødeskummet. Vend det hele let rundt indtil du har en jævn mousse.
Hæld nu jordbærmoussen ud over bunden med jordbærkompotten og slut af med den sidste lagkagebund.
Tag evt. lidt jordbærmousse fra til at lave moussebomber til pynt.
Vaniljemousse
3 blade husblas
1 vaniljestang
40 g hvid sukker
3 dl piskefløde
2 dl yoghurt naturel
Udblød husblassen i koldt vand i ca. 15 minutter.
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud og mas dem sammen med en smule sukker.
Pisk 2 dl. piskefløde til flødeskum.
Hæld den sidste 1 dl. piskefløde samt vanilje og sukker op i en gryde og varm det op ved lav varme, uden at det koger. Tag gryden af varmen og tilsæt husblassen og rør indtil den smelter og lad det så køle ned til ca. 38 grader.
Tag nu 1 dl. yoghurt naturel og hæld i den lune flødeblanding og rør sammen til en ens masse. Rør derefter resten af yoghurten i. Bland det forsigtigt sammen med den piskede fløde til en jævn mousse.
Hæld moussen over den øverste lagkagebund og stil på køl.
Tag evt. lidt vaniljemousse fra til at lave moussebomber til pynt.
Pyntning af kagen
Lad kagen stå på køl indtil næste dag og fjern forsigtigt form og kageplast. Pynt nu kagen som du ønsker at den skal se ud.
Min kage blev pyntet med marmoreret marcipankant, små marcipanblomster, marcipankugler trillet i rosa pulver, moussebomber, hvid chokolade halvkugler samt friske bær.
Kan kagen fryses = laves i god tid før brug