Når sommersolen skinner, er det helt oplagt at servere denne skønne klassiske jordbærtærte. Smagen af den lækre chokoladesmurte mazarinbund toppet med den blødeste vaniljecreme og friskplukkede jordbær, kan virkelig få en i dejligt sommerhumør.
Nu kan man heldigvis købe jordbær i supermarkedet året rundt, så denne kage kan selvfølgelig serveres hele året, men den bliver nu altid allerbedst med nye friske danske jordbær.
Tærten kan både bages i små tærteforme eller i en stor form (rund, firkantet eller aflang) – jeg har her bagt min tærte i en rund form med et hul i midten – bare fordi jeg synes det ser dekorativt ud.
Vaniljecreme
Forberedes gerne dagen før eller senest 4 timer før
60 g. Sukker
Korn fra en halv vaniljestang
25 g. Maizena
2,5 dl. Sødmælk
3 Æggeblommer
1½ dl. Piskefløde
Start med at halvere vaniljestangen og skrab kornene ud og mas dem med en kniv sammen med en smule af sukkeret. (gem den tomme vaniljestang til senere).
Bland derefter vaniljesukker, sukker og maizena i en skål. Tilsæt æggeblommerne og pisk det godt sammen.
Mælken hældes i en gryde og varmes op til kogepunktet. Kom den tomme vaniljestang i gryden sammen med mælken, der sidder stadig masser af smag i den.
Når mælken er tæt på kogepunktet hældes den over i skålen med æggeblandingen. Det hele røres godt sammen og blandingen hældes tilbage i gryden. Cremen varmes op mens der hele tiden piskes, indtil cremen tykner.
Den tykke varme vaniljecreme kommes straks op i en skål, hvorefter er lægges et stykke husholdningsfilm direkte ovenpå overfladen af cremen og godt op ad siderne på skålen, så der ikke kan dannes kondens. Vaniljecremen afkøles i køleskab i min. 4 timer eller gerne til næste dag.
Før vaniljecremen skal på tærten, piskes den kolde creme med en elpisker. Pisk derefter de 1½ dl. piskefløde til skum og vend det sammen med vaniljecremen. Kom evt. vaniljecremen i en sprøjtepose med tylle og sprøjt små toppe ovenpå tærtebunden – du kan også nøjes med at smøre cremen ovenpå tærtebunden.
Mørdej
300 g. Hvedemel
150 g. Koldt smør
100 g. Flormelis
1 æg
Hvedemel, flormelis og smør kommes i en skål og smørret smuldres sammen med mel og flormelis indtil du har en sandet masse. Ægget tilsættes og dejen samles.
Jeg benytter altid min køkkenmaskine, så går det hurtigt.
Stil derefter mørdejen i køleskabet i ca. ½ time.
Når mørdejen er blevet kold, udrulles dejen så den er ca. 3-4 mm. tyk – husk at strø lidt flormelis på bordpladen, så dejen ikke klistrer fast mens den rulles ud.
Læg mørdejen i en tærteform (en form med løs bund er det mest ideelle valg) – jeg synes at dejen er nemmest at flytte, hvis man lige strør lidt flormelis i et meget tyndt lag over dejen og derefter ruller den op på kagerullen, så går det ikke så let i stykker.
Pres dejen godt ud i bunden og op ad siderne på tærteformen. Derefter fjernes den overflødige dej fra kanterne. Jeg plejer at bruge en kniv, som jeg lader glide let hen over tærteformens kant.
Mazarinmasse
150 g. Marcipan
100 g. sukker
75 g. Blødt smør
1 æg
Mens mørdejen står på køl inden udrulning, forberedes mazarinmassen.
Ælt marcipan og sukker sammen, igen bruger jeg min røremaskine, da det er lettest.
Ælt derefter det bløde smør i og til sidst tilsættes ægget. Ælt indtil du har en rimelig ensartet masse.
Når tærteformen er foret med mørdej, fyldes mazarinmassen i.
Bag tærten i ovnen ved 180 grader i ca. 25 min. eller indtil den er let gylden. Hold øje med den i ovnen.
Lad tærten afkøle let.
Desuden skal du bruge
75 g. Hakket mørk chokolade
1 bk. Jordbær
Mens tærten stadig er lun, kan man drysse den hakkede chokolade ovenpå – lad det ligge og smelte af varmen fra tærten. Når det er smeltet, kan det let pensles ud og fordeles over hele tærten.
Færdiggør tærten
Hæld vaniljecremen i en sprøjtepose og sprøjt små toppe ovenpå tærten.
Skyl jordbærrene og skær dem i skiver og dekorer flot ovenpå cremen.
Rigtig god fornøjelse!
Ingen kommentarer